Történetem

avagy
utam az Alexander-technikához

Közel 40 éven át a programozás és szoftverfejlesztés különböző tárgyait oktattam; tanári munkacsoportokat szerveztem, azokon tanítottam; sok tananyagot, könyvet írtam, szoftvert fejlesztettem, és 50 éves koromban még egy informatikai PhD-t is szereztem. Évtizedeken át mindig csak siettem, teendőim listája sosem ért véget. Bár mozogtam is szépen (bicikliztem, kajakoztam, tollasoztam…), de utólag már látom, hogy mivel nem volt különösebb testtudatosságom (sosem tanították nekem), az „alexanderi irányaim” szép lassan elvesztek. Rosszul ültem a számítógép előtt, rosszul emeltem, rosszul gazoltam. Hiába kért Zsófi lányom minduntalan: „Anyu, ne told előre a csípőd! Ne húzd hátra a karod! Hogy jársz? Össze-vissza dülöngélsz!”. A szokás nagy úr, képtelen voltam változtatni. Egyszer csak azon vettem észre magam, hogy teljesen felborult az egyensúlyom. Fájdalmaim és mozgáskorlátozottságom miatt orvostól orvosig jártam, sokat gyógytornáztam, de nem javultam. Nehezemre esett a házimunka, sokszor kellett segítséget kérni. Fájt és ártott a hegedülés is, így egy időre a zenekaromból is kimaradtam. Már életkedvem is alig volt.

És akkor jött az Alexander-technika… Tanáraim segítettek öntudatlan izomfeszítéseim elhagyásában és ellustult izmaim tónusba hozásában – magyarázataikkal és idegrendszeremre ható érintéseikkel képes voltam átformálni szokásaimat. A technika segítségével megtanultam sokkal szabadabban mozogni, megtanultam a testemet tudatosan és többé-kevésbé most már helyesen használni. Az én koromban persze már nem lehet csodát várni, hiszen 66 éves vagyok, és ahogy egy orvos mondta: „Sokat kell gyógytornázni, és akkor elmúlhat a fájdalom; sajnos a görbeség már nem…”. Hát jelentem, felegyenesedtem! Igaza van az Alexander-tanárok nemzetközi egyesületének: „A technika bármilyen aktivitásod területén segíthet teljesítményed fokozásában, valamint abban, hogy enyhítsd a rossz testtartási szokások miatt kialakult fájdalmaidat és feszültségeidet, korodtól és adottságodtól függetlenül.” [The Society of Teachers of the Alexander Technique (STAT), ford. AE]
Nagyon szeretek tanítani. Eredeti szakmámat már nem gyakorlom, azonban most megpróbálok a szükségből erényt kovácsolni, és ahogy a fenti idézet mondja: „Azt tanítod a legjobban, amit magadnak kell leginkább megtanulnod.” Nekem az Alexander-technikát meg kellett tanulnom, és minden vágyam, hogy Alexander-tanárként a megszerzett tudásomat átadjam azoknak, akik a legjobb úton haladnak a sorozatos gerincsérvek és a pszichofizikai rendszerük felborulása felé.