A technikáról röviden

Az Alexander-technika segítségével az ember megtanulhatja saját testének tudatos és helyes használatát mindennapos tevékenységei közben.

A hosszú ideig tartó stressz és/vagy természetellenes testhasználat (pl. rossz ülés, cipelés) következtében egyes izmainkat öntudatlanul is feszítjük, másokat pedig nem használjuk vagy túlnyújtjuk. Szép lassan kialakulnak a rossz testhasználati szokások (a szokás nagy úr!), és mozgá­sunk egyre természetellenesebb lesz. Végül izomegyensúlyunk felborul, ízületeink elkopnak, szerveink nyomás alá kerülnek. Mindezek a legkülönbözőbb testi és lelki beteg­ségekhez vezethetnek. Sajnos a már rögzült mozgásminták nagyon makacsak, nehéz őket átalakí­tani. Az ördögi kör lassan, de biztosan alakul ki, kiszállni szinte lehetetlen.  Az Alexander-technika segítségével ezt a lehetetlent próbáljuk megvalósí­tani.

A helyes testhasználat újratanulásához nagyfokú tudatosságra és időre van szükség. Az Alexander-technika mint tanítási és tanulási folyamat rendkívül hatékony abban, hogy az ember e képességét visszanyerje. A javulási folyamatot – mondhatjuk – lehetetlen egyedül végigvinni: az Alexander-tanár finom érintésekkel és magyarázatok­kal segíti a tanítványt a helytelen szokások felismerésében és korrigálásában.

A tanár érintésére a tanítvány izomzata reagál, és azt szükség esetén elengedi, illetve a megfelelő feszültségi szintre hozza. Az Alexander-technika semmi más technikához nem fogható. A helyes irányokat és a jó izomérzéseket „haza kell vinni” és egész nap gyakorolni, egészen addig, amíg a helyes testhasználat szokássá nem válik. Ezután pedig már csak fenn kell tartani ezt a jó állapotot, amelyben jól érezzük magunkat és amelyben egészségesek maradhatunk.

A következő képek az Alexander-technika iskolámban készültek. Tanítjuk egymást járni, leülni, felállni, hegedülni – lényegében felesleges izomfeszültségek nélkül létezni.

Tudni kell, hogy az Alexander-technika nem gyógymód, hanem egy tanítási-tanulá­si folyamat, melynek során a tanítvány tudatosíthatja, újratanulhatja a természetes mozgást, ami gyerekkorban még a sajátja volt. Aki jobban használja magát, annak a működé­se is javul! A jó működés pedig jobb egészséget, fájdalommentességet és jó érzéseket eredményez.

A helyes testhasználat minden testhelyzet, minden munkavégzés, minden mozgás, minden sport alapja!

Az ördögöt lányom, Maginé Bérczi Kati rajzolta.