Hol van a csípőd?

A bejegyzés letöltése PDF formátumban

Az előző blogbejegyzésemben azt próbáltam tisztázni, hol van a derekunk. A „Testtérképezés” egy másik érdekes kérdése a csípő. A „Hol van a csípőd?” kérdésre az emberek a medencecsontjuk legkülönbözőbb helyeire mutatnak. Ez nem is csoda, hiszen rengeteg csípővel kapcsolatos fogalom létezik, és ezek tényleg különböző helyekhez kötődnek. Tegyünk rendet e fogalmak között!
Sok kérdés merül fel: Ha megkérünk valakit, hogy „Tedd csípőre a kezed!”, vagy „Csípőből hajolj!”, akkor hogy jár el helyesen? Hol van a csípőcsontunk, csípőízületünk, csípőhajlatunk? Mit jelent a csípőbőség, a csípőfájdalom, a csípődobás, és mit jelent az, hogy „csípőből lő”?

Tisztázzunk néhány anatómiai/orvosi fogalmat!

Medenceöv

A medenceöv az alsó végtag függesztő öve. Ez tulajdonképpen a gerinc és a combcsontok közötti csontrendszer, mely két szárnyszerű medencecsontból és a közéjük ékelt keresztcsontból áll. Mindkét medencecsont három csontból áll: csípőcsont, szeméremcsont és ülőcsont, melyek összecsontosodtak. Ezeket páros csontoknak hívjuk, mert mindegyikből kettő van, egy jobb és egy bal oldalt. A keresztcsont a gerinc alsó, összecsontosodott szakasza, mely feszes ízülettel ékelődik a medencecsontok közé.

Csípőcsont

A csípőcsont a medencecsont legnagyobb csontja. Felső része a csípőlapát, ennek a tetejét csípőtarajnak hívjuk. A csípőlapát kitapintható, különösen soványabb embereknél. A csípőcsont alsó része a csípőtest. A csípőcsont lényegében a csípőlapát tetejétől a csípőízületig tart.

Csípőízület 

A medencecsont árka és a combfej alkotta ízület. Az árok, vagyis az ízületi vápa a medencecsont három csontjának (csípőcsont, szeméremcsont, ülőcsont) találkozásában van. A csípőízület ún. gömbízület, ezért a mozgás minden irányban lehetséges. Az ízületi árok mély: a combcsont fejének 2/3 része az ízületi vápában van. Stabil, ezért nem ficamodik, inkább törik.
Az Alexander-technika szempontjából ez a legfontosabb „csípő” fogalom. Használd a csípőízületedet!

Csípőprotézis

A hiányzó csípőízületet pótló technikai berendezés. Idősebb korra a csípőízület könnyen tönkremegy (főleg, ha nem használod!), és akkor egy lehetséges megoldás a csípőprotézis használata.

Csípőficam

Rendellenesség, mely szerint a combcsont feje nem illeszkedik a medencecsont ízületi vápájába.

Csípőfájdalom

Csípőízületi fájdalom.

Csípőhajlat (combhajlat)

Határozott vonal a törzs és a comb találkozásánál. E vonal mentén történik a „törés”, amikor lehajolunk, vagy felemeljük a lábunkat.

Csípőizom

A nagy horpaszizommal együtt a csípőízület legerősebb hajlító izma. A csípőizom a csípőcsont belső (hasüregi) felszínén ered, és a nagy horpaszizommal együtt közösen tapad a combcsont hátulsó kis dudorán (kistomporon). Rögzített alsó végtag mellett a törzset előre hajlítja; rögzített törzs mellett a combcsontot hajlítja (emeli a lábat), és kifelé forgatja azt.

A csípővel kapcsolatos egyéb fogalmak

Csípőbőség

Amikor a szabó csípőbőséget mér, akkor a fenék legnagyobb kerületét méri le, ami kb. a csípőízület magasságában van.

Csípőből hajlik

Akkor hajolunk csípőből, ha a törzs egyenes marad, és a hajlás a csípőízületnél, a csípőhajlatnál történik. Ilyenkor persze a lejjebbi ízületeket (térd, boka) is ajánlatos hajlítani. Ez a mechanikailag helyes hajlás. A derékból való hajlás (amikor a törzs deréknál elhajlik) ártalmas, különösen akkor, ha terhet emelünk. A képen egy helyes emelést láthatunk:

Csípőre teszi a kezét

Hát bizony itt szóba jöhet a csípőcsont bármely része. Van, aki a csípőlapátjára teszi a kezét (vagyis lényegében a derekára), s van, aki inkább a csípőhajlat közelébe teszi. A csípőre tett kéz egyfajta testbeszéd, mellyel használója erőfölényt mutathat.

Csípődobás

Birkózásban az ellenfél testének a csípő izmaival végzett és a csípőn át való dobása.

Csípőből csinál valamit

A wikiszótár szerint két jelentése van:

1. Derékmagasságból; fegyvert az öv magasságában tartva, szemmel célzás nélkül. „A katona egy pillanatot sem várt, csípőből lőtt.”
2. Gondolkodás nélkül; hosszabb tanakodás, mérlegelés nélkül. Pl.: „Csípőből felelt a nehéz kérdésekre.”

Csípőnadrág

A nadrág teteje jóval a derék alatt van, kb. a csípőcsont közepéig ér.

Riszálja a csípőjét

Az ember járás vagy táncolás közben a csípőjét rázza, ringatja, ide-oda mozgatja. Ha valaki riszálja a csípőjét, akkor az egész medencéje (csípőcsontja, dereka, feneke) mozog.

Konklúzió

A „Hol van a csípőd?” kérdésre tehát nem egyértelmű a válasz. Tulajdonképpen az egész csípőcsonti részt lehetne mutatni, ami a csípőlapát kidomborodó tetejétől a csípőízületig tart.
Ha tehát ezt kérdezik tőlünk, akkor visszakérdezhetünk: „Mire gondol pontosan: a csípőlapátra, a csípőízületre, vagy valami másra?” Ha nem vagyunk tisztában a fogalmakkal, könnyen ellentmondásba keveredhetünk. Ha például a „Tedd csípőre a kezed!” felszólításra az ember a derekára teszi a kezét, akkor helyesen jár el. De ha valaki a „Csípőből hajolj!” felszólításra derékból hajlik, az már baj.

A tudatos testhasználat szempontjából a csípő leginkább a csípőízületet jelenti.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük